Επιλογή Σελίδας

Στο Art box #4 θα βρεις

ΡΟΥΜΠΕΝΣ

Ο Φλαμανδός ζωγράφος Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς (1577-1640) θεωρείται ο πιο γνωστός ζωγράφος της σχολής μπαρόκ από την Ολλανδία. Οι εντυπωσιακές του συνθέσεις έχουν αναφορές στη κλασική και Χριστιανική ιστορία. Στη ζωγραφική του θα δούμε έντονα τα στοιχεία της κίνησης, του αισθησιαμού και των χρωμάτων. Σκοπός του μπαρόκ πρωτίστως ήταν να εντυπωσιάσει καθώς και να εξυψώσει τον άνθρωπο μέσα από τα πάθη και τα συναισθήματα του. Μερικά χαρακτηριστικά έργα του ζωγράφου είναι «Η Αποκαθήλωση» (1614, μέρος τρίπτυχου), «Η αρπαγή των θυγατέρων του Λευκίππου» (1617) και «Κυνήγι Λιονταριού» (1621).

ΣΕΖΑΝ

Ο Πωλ Ζεζάν (1839-1906) ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος το έργο του οποίου αντιπροσωπεύει την μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού. Ο Σεζάν επηρεάστηκε σημαντικά από τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, ωστόσο πρόσθεσε και προσωπικά χαρακτηριστικά στους πίνακές του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήθελε να μετατρέψει τον ιμπρεσιονισμό “σε κάτι στέρεο που διαρκεί όσο και η τέχνη που εκτίθεται στα μουσεία”. Η μεγαλύτερη συνεισφορά του στον ιμπρεσιονισμό θεωρείται η πρόσθεση καθαρών γεωμετρικών στοιχείων που αργότερα επηρέασαν και το κίνημα του κυβισμού.

ΓΚΩΓΚΕΝ

Ο Πωλ Γκωγκέν (1848-1903) ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος, εκπρόσωπος του ρεύματος του μεταϊμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός καλλιτέχνης που επηρέασε τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης. Θεωρείται σήμερα ένας από τους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών. Την περίοδο 1886–1891, ο Γκωγκέν έζησε κυρίως στην περιοχή της Βρετάνης, όπου ζούσαν επίσης αρκετοί πειραματικοί ζωγράφοι που εντάσσονται συχνά στη λεγόμενη «Σχολή της Pont-Aven». Ο Γκωγκέν εγκατέλειψε την Ευρώπη το 1891, για να ταξιδέψει στην Πολυνησία. Τα έργα της περιόδου αυτής θεωρούνται ίσως τα καλύτερα δείγματα της εργασίας του.

ΜΟΝΤΙΛΙΑΝΙ

Ο Αμεντέο Μοντιλιάνι (1884-1920) ήταν Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης. Το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ύφος του άρχισε να δημιουργείται όταν πήγε στο Παρίσι το 1906. Σύντομα, άρχισε να απασχολείται έντονα με τη ζωγραφική, επηρεαζόμενος αρχικά από τα έργα του Λοτρέκ, έως ότου ο Πώλ Ζεζάν άλλαξε πολλές από τις απόψεις του. Τελικά, ο Μοντιλιάνι ανέπτυξε το δικό του ιδιαίτερο ύφος, το οποίο δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με εκείνο άλλων καλλιτεχνών. Ζωγράφισε γυμνά με μία απενοχοποιημένη αισθητική που προκάλεσε σάλο ακόμη και στο Παρίσι. Παρήγαγε τα έργα του σε σύντομο χρόνο και ποτέ δεν τα επεξεργαζόταν ξανά.

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ

Δώρο μία συλλεκτική υφασμάτινη τσάντα (διαστάσεις 38×42) με αποφθέγματα μεγάλων ζωγράφων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Art Box No 1

Καραβάτζιο, Μιχαηλάγγελος, Μποτιτσέλι, Λεονάρντο ντα Βίντσι

Art Box No 2

Ραφαήλ, Αντρέα Μαντένια, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Καναλέτο

Art Box No 3

Ρέμπραντ, Τζιότο, Ροντέν και Ρενουάρ

Art Box No 5

Εντγκάρ Ντεγκά, Εντουάρ Μανέ, Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι, Ευγένιος Ντελακρουά

Art Box No 6

Φρανθίσκο Γκόγια, Τιτσιάνο, Ντιέγο Βελάθκεθ, Κλωντ Μονέ

Στο τέταρτο Art Box θα βρείτε τέσσερα βιβλία με τη ζωή και το έργο των Ρούμπενς, Πωλ Σεζάν, Πωλ Γκωγκέν, Αμεντέο Μοντιλιάνι.

 

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ!