Επιλογή Σελίδας

Οι Περσικοί Πόλεμοι

Στο History Box No 1 θα βρεις

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ: 2.497 χρόνια μετά την ιστορική απάντηση του βασιλιά των Σπαρτιατών, Λεωνίδα, στον βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, κάντε δικό σας το συλλεκτικό κύπελλο.

ΒΙΒΛΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ

Το βιβλίο αυτό καλύπτει μία από τις πιο καθοριστικές περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι πόλεμοι ανάμεσα στους Έλληνες της κλασικής αρχαιότητας και στην Περσική Αυτοκρατορία οδήγησαν στις περίφημες μάχες του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας, αλλά και σε μια αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του Πέρση βασιλιά, το 400 π.Χ., η οποία σε κάποιο βαθμό ενέπνευσε την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η ιστορία της μάχης του Μαραθώνα αποτελεί ένα έπος του αρχαίου κόσμου. Όταν οι Ίωνες εξεγέρθηκαν κατά των Περσών το 499 π.Χ., η Αθήνα και η Ερέτρια έσπευσαν να τους υποστηρίξουν. Ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος ορκίστηκε εκδίκηση και το 490 π.Χ. έστειλε με 600 πλοία τα στρατεύματά του κατά των Αθηναίων. Το βιβλίο αυτό περιγράφει με λεπτομέρεια πώς οι Έλληνες συγκρούστηκαν με τους Πέρσες στο Μαραθώνα και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στα πλοία τους.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Η διάρκειας τριών ημερών μάχη στα Στενά των Θερμοπυλών παραμένει έως και σήμερα θρυλική. Μια ηρωική αναμέτρηση στην οποία ο Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης, και 300 επίλεκτοι στρατιώτες πέθαναν γενναία στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν την επέλαση των Περσών. Στη Μεσαία Πύλη οι Έλληνες αποφάσισαν να οργανώσουν την άμυνά τους. Την τρίτη και τελευταία μέρα της μάχης πάλεψαν πρώτα με τα δόρατά τους. Όταν αυτά έσπασαν, χρησιμοποίησαν τα ξίφη τους και όταν και αυτά διαλύθηκαν, όρμησαν με γυμνά χέρια στους Πέρσες μέχρι τελικής πτώσης.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Αν και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ξεκίνησε η ιστορία της Σπάρτης, το σίγουρο είναι ότι στο τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. οι περισσότερες άλλες πόλεις της Λακεδαιμονίας ήταν απλώς υποτελείς της. Ο σπαρτιατικός στρατός ήταν ο μόνος στρατός πλήρους απασχόλησης στην αρχαία Ελλάδα και αυτό τον καθιστούσε μια επίλεκτη δύναμη. Οι θεσμοί του κράτους και το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν οργανωμένα έτσι ώστε να συμβάλλουν στην άρτια εκπαίδευση των στρατιωτών. Στο παρόν βιβλίο ο Nick Sekunda εξετάζει αυτή τη μοναδική στρατιωτική μηχανή και περιγράφει τα συστήματα οργάνωσης του σπαρτιατικού στρατού στη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων.

Ο ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Η Περσική Αυτοκρατορία αναπτύχθηκε στο κενό που δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή του βασιλείου των Ελαμιτών από τους Ασσύριους. Ο πρίγκιπας Τείσπης κατέλαβε την πόλη Ανσάν, πάλαι ποτέ ελαμιτικό οχυρό στο σημερινό νοτιοδυτικό Ιράν. Ο πατέρας του Αχαιμένης είναι μάλλον εκείνος που εκπαίδευσε και οργάνωσε τον πρώτο περσικό στρατό και έδωσε το όνομά του στη δυναστεία των Αχαιμενιδών. Μέλος της δυναστείας αυτής ήταν και ο Δαρείος ο Μέγας, ο λαμπρότερος ηγέτης της περιόδου των Αχαιμενιδών. Ο στρατός που διοικούσε ο Δαρείος περιλάμβανε τους Αθανάτους, την αφρόκρεμα του περσικού στρατού, με δύναμη πάντα 10.000 ανδρών.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το φθινόπωρο του 481 π.Χ. οι Έλληνες συγκεντρώθηκαν στον Ισθμό της Κορίνθου και εκεί οι εκπρόσωποι των πόλεων-κρατών που δεν είχαν υποταχθεί στους Πέρσες δημιούργησαν συμμαχία με επικεφαλής την Αθήνα και τη Σπάρτη, το λεγόμενο Συνέδριο των Ελλήνων. Ωστόσο, το Μαντείο των Δελφών προέβλεψε ότι η μόνη ελπίδα σωτηρίας ήταν η κατασκευή ενός ξύλινου τείχους. Μολονότι αυτό πιθανότατα είχε σχέση με τον αμυντικό εξοπλισμό της Ακρόπολης, ο Θεμιστοκλής το ερμήνευσε ως παραίνεση για τη δημιουργία ελληνικού στόλου.

Το πρώτο “History Box” περιλαμβάνει έξι βιβλία που καλύπτουν τους Περσικούς Πολέμους, καθώς και ένα συλλεκτικό κύπελλο, τυπωμένο με ένα από τα γνωστότερα ρητά όλων των εποχών.

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ!

Αγοράστε και τα τρία boxes της αρχαίας ελληνικής ιστορίας μαζί (Περσικοί πόλεμοι, Πελοποννησιακός πόλεμος, Μέγας Αλέξανδρος) και κερδίστε την πολυτελή έκδοση “ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ” αξίας 47 €!

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ!

Δείτε ακόμα:

 History box 2

 Πελοποννησιακός Πόλεμος

 History box 3

 Ο Μέγας Αλέξανδρος