Επιλογή Σελίδας

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος

Στο History Box No 2 θα βρεις

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Η κλασική ασπίδα των Λακεδαιμονίων – νικητών του Πελοποννησιακού πολέμου – τώρα σε ένα αναμνηστικό κύπελλο.

ΒΙΒΛΙΑ

ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΠΑΡΤΗΣ

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα γοητευτικό ιστορικό θέμα, καθώς μέσα από τη μελέτη των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη διάρκειά του παίρνουμε μαθήματα διπλωματίας, στρατηγικής και τακτικής.
Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει την πιο σκοτεινή πλευρά του κλασικού ελληνικού πολιτισμού. Από τις φοβερές συνέπειες του υπερπληθυσμού και του λοιμού στους κατοίκους της Αθήνας μέχρι τους άγριους εμφύλιους πολέμους που συχνά ξεσπούσαν στις συμμαχικές πόλεις της Αθήνας ή της Σπάρτης, το συγκεκριμένο βιβλίο περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου στο λαό που υμνείται ως ιδρυτής του δυτικού πολιτισμού.

Η ΣΙΚΕΛΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Λίγο μετά τα μέσα καλοκαιριού του 415 π.Χ. οι Αθηναίοι ξεκίνησαν μια εκστρατεία εναντίον των Συρακουσών. Τους είχε παρακινήσει ο χαρισματικός αλλά παράτολμος στρατηγός Αλκιβιάδης, ισχυριζόμενος ότι οι κάτοικοι των Συρακουσών εφοδίαζαν με τρόφιμα τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους. Επιπλέον, υποστήριξε ότι, αν η Αθήνα εδραίωνε τη θέση της στη Σικελία, θα είχε στρατηγικό πλεονέκτημα σε μια μελλοντική επίθεση εναντίον της Καρχηδόνας. Τέλος, η κατάκτηση των Συρακουσών θα την έκανε κυρίαρχη δύναμη της Μεσογείου. Ο Nic Fields εξετάζει την παράτολμη εκστρατεία στην οποία ενεπλάκη η Αθήνα, αγνοώντας τις στρατηγικές επιπτώσεις που είχε η επίθεση σε μια χώρα που απείχε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Έτσι, δύο μεγάλες ναυτικές δυνάμεις και 60.000 Αθηναίοι με τους σύμμαχούς τους πολέμησαν δύο χρόνια ενάντια στην άλλη μεγάλη δημοκρατία του ελληνικού κόσμου.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ

Οι Έλληνες οπλίτες, το πρότυπο των πολεμιστών με δόρυ, έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο Χρυσό Αιώνα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Την περίοδο εκείνη οι πόλεις-κράτη άρχισαν να δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πολιτών τους. Από τη νίκη στη μάχη του Μαραθώνα ενάντια στον Δαρείο της Περσίας, με διαλείμματα εμφυλίων πολέμων, έως τη βασιλεία του Φιλίππου της Μακεδονίας και του γιου του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι στρατιώτες-οπλίτες πρωταγωνιστούσαν στις πολεμικές επιχειρήσεις. Το παρόν βιβλίο πραγματεύεται τον τρόπο ζωής και δράσης των απλών Ελλήνων πολεμιστών, καθώς και την εκπαίδευσή τους. Επίσης, την εξέλιξη του οπλισμού, της πανοπλίας και του κράνους τους με την πάροδο του χρόνου.

ΟΙ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Όταν ξεκίνησε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο αθηναϊκός στόλος ήταν ο μεγαλύτερος στον ελληνικό κόσμο. Οι τριήρεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στους Περσικούς Πολέμους όσο και στον Πελοποννησιακό, όμως η ήττα που υπέστησαν οι Αθηναίοι στο Μεγάλο Λιμάνι των Συρακουσών το 413 π.Χ. οφειλόταν εν μέρει στο ότι τα κωπήλατα αυτά πλοία δεν ήταν πλέον αποτελεσματικά έναντι των εχθρών.
Σε αυτό το βιβλίο ο Nic Fields παρουσιάζει τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η ναυτική δύναμη στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, βασισμένος στα έργα του Ηροδότου και του Θουκυδίδη, τις σπουδαιότερες σύγχρονες πηγές για τη συγκεκριμένη σύρραξη. Επιπλέον, παραθέτει μια αναλυτική περιγραφή της “Ολυμπιάδος”, μιας ανακατασκευής σε πραγματικό μέγεθος της αθηναϊκής τριήρους του 4ου αιώνα π.Χ., βασισμένος στα σχέδια του John Coates.

ΟΙ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η ανάπτυξη της πόλης-κράτους κατά τους κλασικούς χρόνους οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή του τρόπου οχύρωσης. Τα φρούρια δεν είχαν πια ως στόχο την προστασία του ηγεμόνα και της Αυλής του. Αντίθετα, κατέστη πλέον φανερή η ανάγκη να προστατευτεί το σύνολο των πολιτών από τις εξωτερικές απειλές. Τα τείχη των ελληνικών πόλεων-κρατών δεν ήταν απαραίτητο να είναι ιδιαίτερα ψηλά ή ισχυρά, καθώς ο αγώνας ανάμεσα σε αντίπαλες δυνάμεις κρινόταν ακόμη με το δόρυ και την ασπίδα. Παρ’ όλα αυτά, είχε ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Στο συγκεκριμένο βιβλίο εξετάζονται λεπτομερώς η δομή και η εξέλιξη των αμυντικών έργων στη διάρκεια της πιο σημαντικής περιόδου της ιστορίας του ελληνικού κόσμου.

Το δεύτερο “History Box” περιλαμβάνει πέντε βιβλία για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και ένα συλλεκτικό κύπελλο, με την κλασική ασπίδα των Λακεδαιμονίων

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ!

Αγοράστε και τα τρία boxes της αρχαίας ελληνικής ιστορίας μαζί (Περσικοί πόλεμοι, Πελοποννησιακός πόλεμος, Μέγας Αλέξανδρος) και κερδίστε την πολυτελή έκδοση “ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ” αξίας 47 €!

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ!

Δείτε ακόμα:

 History box 1

 Οι Περσικοί Πόλεμοι

 History box 3

 Ο Μέγας Αλέξανδρος